Den fria median

Tanken om den fria median kan nog vara det största bedrägeriet i vårat samhälle idag. Det sägs att den är en hörnsten och ett av det allra viktigaste för vårat demokratiska system som vi värnar mer än allt annat som om det vore sänt av Gud den allsmäktige själv. Och visst är idén om demokrati en fin sådan och fina tankar är aldrig fel men det blir fel när det inte fungerar i praktiken. Dock kan man genom att upprepa en lögn tillräckligt många gånger göra den till sanning, eller åtminstone få folk att tro att det är sant.

Den fria median i Sverige domineras av ett fåtal större mediabolag och mindre tidningar hämtar ofta sina nyheter från de större nyhetsbolagen som TT för att ta ett exempel. Stora bolag, oavsett om de är mediabolag eller ej har alltid intresset att maximera vinsten och allt annat är sekundärt i förhållande till det. Mediabolag har utöver detta den maktposition att kunna avgöra vilka nyheter som skall nå folket. Man ska inte bortse från det faktum att media av alla sorter är starka och kraftfulla källor för propaganda och det är ofta från media folk får sina värderingar om vad som sker i världen. När då dessa styrs av kapitalistiska jättebolag matas folket av västerländsk, ofta antisocialistisk propaganda. Dessa trycker ut propaganda om hur bra vi har det och hur fantastisk vår demokrati är.

Den fria median är således totalt ofri och absolut inte oberoende utan sitter i händerna på makteliten. För att på riktigt ta makten och föra den till folket skall media inte få ägas av privata storbolag. Folket måste ta kontroll över media på alla sätt. Det finns säkert många lösningar på hur detta kan gå till men ett exempel är att förstatliga all media, då förutsatt att makteliten inte kontrollerar staten som är fallet idag utan att folket även tagit kontroll över staten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s