Valet 2010

I skrivande stund har endast 5600 av 6063 valdistrikts röster räknats. Det mesta tyder på att det blir en högerborgerlig regering kommande fyra år. Dock kommer möjligtvis Alliansen att regera som minoritetsregering. Detta tackvare att Sverigedemokraterna nu inträtt i riksdagen och tilldelats 20 mandat.

Socialdemokraterna gör ett av historiens sämsta val någonsin och är idag ungefär lika stora med sina 31,16 % som moderaterna med sina 29,74 %. Nu såhär efteråt kommer analyser från olika håll varför det blev som det blev och sossarnas egna analys låter som så att det är samarbetet med V och MP som är bakomliggande. Med detta verkar de mena att svenskarna inte vill ha med vänsterpartister i regeringen och därför valt att inte rösta för en rödgrön regering. En annan orsak som omtalas rejält, men inte från officiellt håll är den att Mona Sahlin varit så impopulär att folk inte velat rösta in henne som statsminister.

Vår åsikt är den att Socialdemokraterna helt enkelt saknar folkligt stöd för att partiet inte längre representerar de som de säger sig representera. SAP var en gång kärnan i den svenska arbetarrörelsen och hade byggt upp en hel folkrörelse kring socialdemokratin. Idag driver sossarna en socialliberal politik och talar sig varma om småföretagare och hur man ska underlätta för dem. SAP har blivit småföretagarnas parti.

Svenskarna kan helt enkelt inte längre känna igen sig i det som socialdemokraterna står för. Politiken och politikerna är fjärmade från folket och dess vilja. Det blir inte bättre av att SAP och även V fokuserar på antirasism och hbt-politik istället för arbetsrätt och klasskamp. Den riktning som vänstern haft sedan 1968 har fått folk att associera vänstern med svenskfientlighet, multikulturvurmande och hbt-rörelsens företrädare. Inget av detta tillhör den traditionella svenska arbetarrörelsen. Det blir inte heller bättre av att V och SAP gör multikultur till ideal för det svenska samhället och stämplar alla som är emot det som onda rasister och nazister. Det gör att folk vänder dem ryggen och söker sig till andra partier som SD när de fått nog av den svenska invandringspolitiken.

Vad innebär valresultatet för svenskarna och för NKP?
Att vi får en högerborgerlig regering istället för en vänsterborgerlig gör ingen större skillnad ur ett längre perspektiv. Båda blocken företräder borgerlig politik och det kapitalistiska samhället. Med en vänsterborgerlig rödgrön regering hade dock nedskärningar och social välfärdsslakt kunnat hejdas något och livssituationen för många arbetslösa och sjuka kunde lindrats. I det långa loppet hade vi dock sett samma tendens. Liberalisering.
Att Sverigedemokraterna gör inträde i riksdagen innebär främst att ytterligare ett borgerlig parti finns där. SD för dessutom en arbetarfientlig politik. Det positiva med att SD nu finns i riksdagen är att det nu finns en röst som kan ropa när invandringspolitiken blir allt mer förödande och galen. Dock kommer inga större förändringar ske, inte kommande fyra år. Med tiden kan dock nationalismen bli mer rumsren och frågan kan diskuteras öppet utan att anhängarna anklagas för nazism och attackeras med våld.

För oss i NKP innebär inte valresultatet annat än att vårt politiska arbete fortgår precis som innan. Vi arbetar inte hårdare för att det är valtider. Vår politik är alltid lika aktuell och vårt arbete är alltid lika viktigt. Förändring kommer inte genom valsedeln utan genom gatukamp, arbetsplatskamp och klasskamp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s