DFRK och Kimdynastin

I Demokratiska Folkrepubliken Korea (DFRK), mer känt som Nordkorea har sonen till landets ledare presenterats i officiella sammanhang. Sonen, Kim Jong-Un har fått höga ställningar inom statsapparaten, militären och inom det styrande partiet, Koreanska Arbetarpartiet. Med stor sannolikhet kommer han att ta över styret av landet efter sin far Kim Jong-Il som enlig media anges vara i dålig form. Kim Jong-Il tog i sin tur över styret efter sin far Kim Il-Sung som var landets förste ledare. Det nordkoreanska styret liknar mest en monarkistisk dynasti, en form som socialister inte normalt sett kan stödja.

Men det finns en orsak till allt. Så även till att DFRK har valt detta besynnerliga sätt att utse ledare på. Vi i Sverige som har helt andra traditioner och kultur ser detta som märkligt och vi förespråkar demokratiskt valda ledare, som väljs efter sin ledarskapsförmåga och andra meriter och inte efter sina kontaker och sin blodslinje.
Men det är egentligen inte så märkligt att detta sker. Det förekommer i västvärlden att söner går i sina fäders spår, även bland politiker och att de når samma höjder. Vi ser t.ex. familjen Bush i USA som ett exempel.
Vad kan då anledningen vara?
När Stalin dog 1953 utbröt där häftiga maktstrider och likaså när Mao Zedong dog 1976. Det är därför inte så konstigt att nordkoreanerna ville finna en lösning på delemmat och inte hamna i samma situation. Därför presenterades Kim Jong-Il redan 1980 som sin fars efterträdare.

NKP har en positiv syn på DFRK och på jucheideologin. Nordkorea är ett modigt och ärorikt folk som kämpar för sin rätt att bestämma över sig själva och bygga socialismen på sitt sätt. Detta trots att de står ensamma i världen mot den mäktigaste militärmakten USA som dessutom hotar med kärnvapen. Med detta inte sagt att vi gillar allt med Nordkorea. Lika lite som vi gillar allt med andra och historiska socialistiska stater, eller ogillar allt med ickesocialistiska stater. Man måste inte ta ställning för eller emot, gilla allt eller inget. Det beror på hur mycket positivt som en stat uppvisar och i Nordkoreas fall är det tillräckligt för att vi ska anse det värt att stödja.

Den nordkoreanska socialismen är en form av socialism utvecklad och anpassad för koreanska förhållanden och traditioner. Den är delvis influerad av marxismen men även av andra idéer som härrör från koreansk och ostasiatisk kultur, så som konfucianismen. Vi ser därför den nordkoreanska socialismen som ett föredöme. Vi i Sverige måste, enligt oss bygga en socialism utifrån svenska förhållanden och svensk kultur och traditioner. Vi måste inte utgå till hundra procent från marxismen, vi kan finna den inspiration vi anser vara behövlig från marxismen och sedan komplettera den från andra svenska kulturtraditionella källor.

Myten om den store ledaren lever kvar bland nordkoreanerna. Vi ser inte detta som negativt. Det har genom tiderna funnits många stora ledare och vissa har blivit mer eller mindre mytologiska. Vi ser t.ex. Stalin som en av de största historiska ledarna, bland kubanerna finns José Martí och i det revolutionära Venezuela finner vi Simón Bolívar. Vi människor kan behöva myter och legender, personer som symboliserar kampen. Vi avgudadyrkar inte dessa personer men vi respekterar dem och hyllar dem för deras insatser och vi finner den revolutionära glöden att kämpa när vi tänker på dem.

Annonser

2 responses to “DFRK och Kimdynastin

  1. Pingback: NKP om Nordkorea « Socialism & Självständighet

  2. Mycket bra!
    LÄste förövrigt från deras partikongress, att de ska ”kolektivisera” makten i DFRK, och ge mer makt åt partiet en åt Kim-familjen.
    Fan va bra med ett parti som erkänner att en nationell klasskamp måste utgå från Sverige. Jag tror det svenska folket kommer se mer ifrån er i framtiden.
    Kamratligen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s