Hönan och ägget

Idag ser vi i vårt samhälle ett besynnerligt problem. Saker och ting, som behöver göras, görs inte. Hus byggs inte i det omfång som behövs, utbildade lärare anställs inte i den grad som behövs osv. En anledning sägs vara att det inte finns pengar. Staten har inte råd att lägga ut pengar på offentlig sektor och de privata företagen har inte pengar att bygga bostäder åt oss. Det ligger visserligen en viss sanning i detta. Skall fler lärare anställas måste även dessa få lön och skall det större antalet lärare inte behöva dela på den summa som tidigare delats ut måste summan öka i samma grad som lärarna. Därmed måste ju staten ha mer pengar att dela ut i lön. Men detta är inte hela sanningen.

Man måste inte ha pengar för att göra saker, för att producera. Produktion kommer alltså inte av pengar utan det är tvärt om, pengar kommer av produktion. Pengar är helt enkelt en bytesvara som symboliserar ett värde som skapats i produktionen. För dessa pengar kan man visserligen investera i ny produktion då varor slits ut och behöver bytas ut med tiden.

Resonemanget är märkligt. Likt frågan om hönan och ägget, vilket kom först? Så frågar vi oss, vilket kom först, pengarna eller produktionen?
Vi kan också fråga oss hur människor gjorde förr, innan pengarna fanns. När jägaren skulle fälla ett byte, när fiskaren skulle fånga fisk eller när timmermannen fällde träd som han kanske byggde sitt hus av. Satt dessa i apati och rullade tummarna, med förklaringen ”det finns ju inga pengar”, trots att han och familjen satt hungriga utan tak över huvudet?
Nej, när det fanns behov att uppfylla så gjordes detta. Fångades mer fisk än fiskaren och hans familj kunde äta så kunde de spara eller byta bort resten mot annat som de behövde. Då fungerade fisken som bytesvara, dvs. som pengar.

I kapitalismen så tycks det inte vara såhär. Kapitalismen går emot all logik gällande produktions och ekonomi. Men det huvudakliga syftet är att man i kapitalismen inte producerar för att fylla behov. Hus byggs inte för att det finns behov, mat produceras inte för att fylla behovet av näringsämnen. Allt som produceras under kapitalismen gör det för att skapa mervärde och berika ägarna av produktionsmedlen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s