Mångfaldsdöd i kapitalismen

Nu kan snart tigern vara utrotad. Detta kan vara ett faktum inom 12 år. Detta djur som för många varit en naturlig del av världen kan snart vara lika mytologisk som mammuten eller dronten, något som våra barn får läsa om i skolan som ett rovdjur som förr fanns i djungeln. Det är givetvis synd och skam att detta magnifika djur kan vara helt borta. Framför allt är det skam man känner när man vet att det är människan som är orsaken.

Vi nationalkommunister har en grundläggande idé om en värld av mångfald. Vi vill se en variation av arter och raser bland djur och växter i naturen, så som den vuxit fram genom evolutionen. Därför är vi oerhört kritiska till den artdöd som pågår, i synnerhet när det inte finns en naturlig orsak utan beror på mänskliga orsaker.

Idag kan en rik affärsman betala 100 000 kronor för ett tigerskin. Det är då inte alls konstigt att det finns de som är villiga att jaga och döda tigrar för att sälja skinnen, när en fattig bonde kan tjäna så otroligt mycket pengar istället för att knappt kunna försörja sig och sin familj på sitt jordbruk.

En orsak till detta är givetvis fattigdomen vilken driver folk att döda för att överleva. Men utan köpare finns ingen marknad och därmed inga säljare. Den grundläggande orsaken är därför att det finns en efterfrågan på tigerskin och att priset på dessa ligger såpass högt. Nu när tigrarna minskat enormt i mängd och dessutom anses vara snart utrotade skjuter priset i höjden. Men detta är givetvis inget problem alls för de som har pengarna. De kan då köpa sig ett skinn och visa sin rikedom.

Vi skyller därför kapitalismen för att utrota tigern och alla andra djur också för den delen. Vi kan också beskylla den för alla växtarter som dör ut. Utan kapitalismen och den fria marknadsekonomin skulle inte grunden för problemet ens finnas till.

Vi kan kämpa emot kapitalism och för ett socialistiskt samhälle för vår egen skull, för att vi vill ha ett samhälle där människan står i centrum och som inte har en anarkistisk och planlös produktionsform. Men vi kanske blir tvungna att kämpa ännu hårdare för ett socialistiskt samhälle för att rädda det som finns kvar av världens mångfald av djur och växter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s