Kärnkraft

Nu i dessa dagar har frågan om kärnkraftens vara eller icke vara åter börjat diskuteras runt om i världen. Det bottnar i folks oro i samband med haverierna i Fukushima i Japan efter tsunamis och jordbävningar.

Vår inställning till kärnkraft är att den bör avvecklas då den inte bjuder en hög nog säkerhet. Man skall dock vara medveten om att andra energikällor inte heller bjuder särskilt hög säkerhet och kan leda till stor skada de också. Kolkraft fördärvar miljön både på lång sikt och omedelbart. Likaså oljeeldning. Vi menar att kärnkraft måste bli betydligt säkrare och nya sätt måste utvecklas för att tillvarata avfallet. Det är ohållbart att vi skall lagra kärnavfall i berggrunden i 100 000 år i system som uppfanns för decennier sedan och som redan blivit omoderna.

Alternativa kraftkällor måste också satsas hårt på. Miljövänliga sådana. Vi måste också se över vår energiförbrukning och jobba hårt för att minska den men upprätthålla levnadsstandarden. Detta bör göras i samarbete mellan alla producerande företag av t.ex. hus, fordon och elektronik. I dagens läge kan knappast en sådan vilja finnas hos elbolagen som helst ser att energiförbrukningen ökar så de kan sälja mer elektricitet.

Idag är inte vindkraft och andra alternativ seriösa ersättare. Vindkraften genererar ungefär så mycket energi som går åt till all hemelektronik i landet – när den står i stand by. Det är en försvinnande del. Vi i NKP anser att det måste satsas på omställningar både i konsumtion och produktion. Vi vill också att det skall satsas på fusionskraft som framtida energikälla. Denna är betydligt säkrare än dagens fissionskraft och den lämnar mycket mindre och oskadligare avfall. Det ligger dock ca 30-50 år fram i tiden och i nuläget finns det inget kommersiellt intresse då vinsterna skulle bli allt för låga till följd av ineffektiva metoder.

Vi kräver därför att all energiproduktion och försäljning förstatligas och monopoliseras. Vi kräver att staten satsar på utveckling av miljöhållbar energiproduktion samt fusionkraft för att ersätta den nutida fissionskraften.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s