Vart går Peru?

I presidentvalet i Peru i år gick två kandidater vidare till en andra omgång. Segrare ur den gick Ollanta Humala, en kandidat som vi tidigare stött. Humala ställde även upp i förra valet i Peru och har drivit en vänsterpolitik. Dock har han nästan mer framstått som nationalist än som socialist. Att vi stöder en nationalistisk vänsterkandidat kan knappast förvåna de flesta. Humala har dessutom haft goda kontakter med Sydamerikas ledande vänsterpolitiker, Venezuelas president Hugo Chávez.

Inför årets val har dock Humala förvrängt sin nationalism till chauvinism och riktat aggressioner mot sina grannländer Chile och Ecuador. Skulle detta omsättas i praktiken och innebära konflikt i antingen oväpnad eller väpnad form så stöder inte NKP detta. Vi anser att Sydamerika behöver både nationalism och socialism men framförallt enighet och samarbete. Att ett land skulle börja konflikter mot grannländer splittrar bara enigheten på kontinenten och är i våra ögon kontraproduktivt.

I sin kampanj anställdes valstrateger som tidigare arbetade för Brasiliens förre president Lula da Silva i hans valkampanj. Dessa gjorde en liknande i fallet Humala och tonade ner allt vad socialism heter. Retoriken och politiken var närmast socialdemokratisk och symbolik som röda t-shirts byttes mot blå skjortor.

Humala kommer inte heller att införa någon ny konstitution eller utarbetning och omröstning av en sådan så som Hugo Chávez gjorde i Venezuela, i varje fall inte detta valperiod. Humala har även meddelat att han inte kommer ifrågasätta vare sig marknadsekonomin eller privatäganderätten.

vad vi kan läsa ut av detta kommer Peru inte ändras särskilt mycket. Humalas löften till den fattiga befolkningen som röstat på honom i hopp om sociala förändringar har enbart att vänta smärre ändringar inom ramarna för nuvarande system. Det kan dock komma förbättringar i sjukvård, pensioner och rättigheter för ursprungsfolket.

Vi ser med spänning på vart Humala kommer leda Peru kommande år. Om han kan infria sina löften trots att han bakbundit sig själv genom att följa kapitalismens diktat. Vi kommer även att följa hans utrikespolitik och se huruvida Ollanta Humala blir ett bidrag till den sydamerikanska socialismen eller raka motsatsen och skälper hela skutan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s