Svenska tronföljden är säkrad

Det har nu tillkännagivits att kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntar ett barn. Oavsett om detta blir ett flickebarn eller en pojke så är det detta barn som är arvtagare till tronen.
Det basuneras ut i all svensk media att tronföljden nu är säkrad och gratulationerna sparas det inte heller in på. Vi ser inte negativt på parets kommande familjeutökning och kan glädjas åt deras skull. Vad vi vänder oss emot är att detta kommande barn blir en framtida monark. Vår förhoppning är att Victoria aldrig skall få sitta på tronen som drottning utan att nuvarande kung Carl XVI Gustav blir den sista vi ser i vårt land.

Många som bekänner sig som nationella har en positiv inställning till monarkin och ofta bottnar det i en konservativ och reaktionär traditionalism. Monarkin är och kommer alltid vara en produkt av ett forntida system, det feodala. Nuvarande variant är en omgjord för att passa den borgerliga demokratin och därför har monarken mestadeles symbolisk betydelse.

I diskussionen om monarkins vara eller icke vara så hävdas det till försvar att monarkin är ett dragplåster och en billig reklam för Sverige. Det kan vara så att det trots allt finns en sanning i det och att det skulle kunna bli dyrare med andra metoder. Dock finns inget som säger att en president skulle vara mindre bra som symbol.
En president skulle kunna ha precis samma funktion och symbolism som nuvarande kung men med skillnad att den skulle vara vald och detta utifrån kompetens och meriter istället för att grundas på blodband.

Vi är absolut motståndare till monarkin som är en odemokratisk institution och förespråkar införande av republik. Vi motsätter oss Socialdemokraternas republikanism som de facto är ickeexisterande. Även om det inte är den mest akuta och aktuella fråga anser vi att den måste föras fram. Sverige behöver inte hänga kvar vid feodalismen i någon sorts traditionsiver. Sverige bör ta steget mot allt mer demokratiska former och ett steg är en vald statschef. Att det är nödvändigt att man utgår från kompetens ser vi inte minst genom att se på nuvarande kungen. Skulle han ställa upp i val till statschefsposten, vilket han skulle ha rätt till så förmodar vi att han inte skulle vara bland de tio i topp av kandidaterna.

Våra krav

  • Avsätt kungen nu!
  • Inför republik nu!
  • Basera val av statschef på meriter och kompetens!
Annonser

2 responses to “Svenska tronföljden är säkrad

  1. Demokrati är ett smutsigt ord , vi ser hur imperialisterna attackerar Libyen just nu och massakrerar kvinnor och barn . Ner med Demokratin fram för Folkrepublik.

    • Demokrati är snarast ett nedsmutsat ord. Det är fördärvat och använt av imperialisterna för att rättfärdiga deras korståg mot allt som inte följer deras liberalistiska väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s