Progressiv nationalism

Nationalismen som vi ser den i Sverige och ofta i Europa är den borgerliga och reaktionära nationalismen. Den har sin början i det nationalistiska Europa under 1800-talet med början i Napoleons Frankrike. Vi har sedan dess sett nationalismen ta sig många uttryck och inte minst i imperialistisk, nationalchauvinistisk och till och med rasistisk skepnad. Dagens ”nationella”, som ofta är en eufemism för nationalsocialister, tar sig inte minst sagt denna form av nationalism. Vi förkastar dock den och menar att den är icke önskvärd och skadlig för oss som nation, för oss som klass och för allt vad vi står för och kämpar för. Liksom vi måste uppmärksamma högeravvikelser och småborgerlighet i socialismen måste vi uppmärksamma och bekämpa småborgerlig och reaktionär nationalism.

Nationalismen kan också vara progressiv och sådan måste vi se till att den förblir. Denna nationalism ter sig även vara direkt avhängig internationalismen som om de två vore var sin sida av samma mynt. Runt om i världen finns det idag folk som förtrycks av andra folk. Folk som är beroende av andra nationer. Det är ofta ett resultat av imperialism och forna dagars kolonialism. Många av dessa driver kamp, politisk och/eller väpnad, för att nå frihet för sitt folk. Vi ser till exempel detta i Baskien, Nord Irland, Kurdistan och Chiapas. Det är en nationell kamp. En kamp vi måste stödja. Ty om världen skall kunna nå socialismen där människor är jämlika kan inte vissa nationer förtrycka andra. Imperialismen och kolonialismen måste upphöra först.

Vi tror på en värld av fria nationer. Vi tror på en värld där varje folk har rätt att styra sig själva och bestämma över sitt eget öde och där de kan bevara sitt språk och kultur och sig själva som nation. Vi har turen i Sverige att inte vara direkt ockuperade av en annan nation. Därför måste vi ta ansvaret att ge hjälpen och stödet till de som inte haft samma tur. Därför måste vi ge oss på det som är orsaken – Imperialismen.

Vi kämpar främst på hemmaplan och bekämpar imperialismen här. Mest aktuellt är att vi måste dra tillbaka alla trupper från Afghanistan. Ett rent imperialistiskt krig i USA:s och NATO:s tjänst. Vi bekämpar den reaktionära nationalismen i Sverige och den antinationella rörelsen i Sverige. Vi bekämpar chauvinism och rasism som avarter av nationalismen.
Vi står för en progressiv nationalism som erkänner alla folks rätt till självbestämmande och överlevnad. Så även vårt egna folk. Vi erkänner varje folks rätt att med alla medel försvara denna rätt till självbestämmande och överlevnad. Vi står för en världsomfattande nationell och social revolution och frigörelse. Vi, de progressiva nationalisterna är de sanna internationalisterna. Vi är de vänsternationella!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s