Putin vill ha Eurasiatisk Union

Rysslands premiärminister Vladimir Putin har under början av oktober i år lagt fram ett förslag om en Eurasiatisk Union. Idén bygger delvis på inspiration från den Europeiska Unionen och skall omfatta Ryska federationen, Vitryssland samt Kazakstan. Även ett litet antal stater därutöver har visat intresse för unionen. Samarbete mellan dessa stater är ingen nytt. De ingick alla i Sovjetunionen under större delen av 1900-talet och därefter har Oberoende Staters Samvälde (OSS) funnits som inkluderat de flesta av de fd. sovjetstaterna. Ryssland och Vitryssland har dessutom haft en union kallad Unionsstaten och dessa två och Kazakstan har ingått en tullunion sedan ett tag. Denna tullunion är det som det nya förslaget skall utgå från och bygga vidare på.

Idén om en eurasiatisk union är dock långt ifrån ny. Kazakstans president lade fram förslaget redan så tidigt som 1994, alltså bara 3 år efter att Sovjetunionen kollapsade. Men så har även den ryska ideologen Alexander Dugin sedan länge strävat efter en sådan och med honom hans organisation Eurasiatiska Rörelsen.

En av de största utmaningarna blir att återupprätta en ekonomisk integration mellan medlemsländerna. En utmaning som kan bli större än vad som kan tyckas till en början. Det har trots allt gått tjugo år sedan ländernas ekonomier var enade senast.

Putin förklarar förtydligande att den nya unionen inte skall ses som en återgång eller ett återupprättande av Sovjetunionen med förklaringen att det är naivt att se till det förgångna. Den nya unionen bygger på andra värderingar och skall absolut ses som en ny union. Vi kan där hålla med Herr Putin. Vi ser dock med stor inspiration tillbaka på europeiska storhetstider så som Romarriket, Preussen och det gamla Sparta. Dock kan vi alltså hålla med Putin att det är naivt och absurt att vilja återetablera sådant som hör till historien. Vi kan lika väl bygga något nytt. Vi bygger på våra förfäders ideal och traditioner men vi låter deras prestationer stå för dem och tillhöra historieböckerna. Vi bygger istället det nya Europa som våra efterkommande i sin tur kan se tillbaka på och tänka med stolthet på.

Vi ser nu alltså begynnelsen av ett enat Eurasien och ett enat Europa. Något vi i princip inte har något emot utan tvärtom, ser positivt på. Dock är vi starka motståndare till den Europeiska Unionen som är ett nyliberalt projekt enbart till för den europeiska kapitalismen och som vuxit fram uppifrån, från kapitalisternas lakejer i våra parlament och regeringar. Vad Putins nya union kommer att bli återstår att se. Vi anser att dessa internationella samarbeten måste växa fram underifrån, från folkens vilja och det gäller i båda unionernas fall.

Vår vision slutar ej heller vid detta. Vi har en vision om en riktig Eurasiatisk Union som omfattar hela Europa och de europeiserade delarna av Asien. Denna union måste vara en folkets union och en internationell union där varje folk och nation kan upprätthålla sin särart och visst självbestämmande. Denna union skall ej heller vara liberal, kapitalistisk eller imperialistisk så som t.ex. EU. Den måste vara en demokratisk och socialistisk union, grundad på en Europeisk Socialism. Om Putins Eurasiatisk Union är till fördel eller nackdel för vår vision återstår att se. Vi kan dock konstatera att idén nu fått fotfäste och kan i någon form komma att förverkligas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s