Till minne av en stor kämpe, revolutionär och martyr

Enligt flera källor har styrkor lojala till Libyens Nationella Övergångsråd under gårdagen, den 20 oktober 2011 tillfångatagit Muammar Al-Gaddafi och kort därefter arkebuserat honom. Uppgifterna är därefter bekräftade av Övergångsrådets representant och även ett flertal av internationella ledare.

Efter att rebellerna övertagit huvudstaden Tripoli skall Gaddafi och han anhängare flytt till Sirte, en kuststad öster om Tripoli och Gaddafis hemstad. Där fanns också den största delen av Gaddafis trogna. Efter att staden attackerats och Gaddafi med följe försökt fly i en konvoj bombades konvojen av franskt flyg varpå flertalet dog. Gaddafi och de närmaste livvakterna överlevde och flydde men blev strax efteråt beskjutna av rebellstyrkor. Gaddafi själv sköts i benet och ryggen men överlevde. Efter att han sedan tillfångatogs blev han kort därefter skjuten till döds av rebellerna.

Flera ledare av världens länder har sedan dess uttryckt sin glädje över mordet. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sade att han önskat en rättegång mot Gaddafi men var ändå glad att återuppbygget av Libyen nu kan börja.
Så är det även många andra som resonerat. De tror att kriget nu är över och att lugnet skall infinna sig. Att ordning och demokrati nu skall kunna byggas upp. De lägger ingen som helst vikt vid att ledaren av ett land blivit mördad av rebeller.

Mot strömmen gick Venezuelas president Hugo Chávez som sade: ”Vi skall i hela våra liv minnas honom som en stor kämpe, en revolutionär och en martyr.”

Vi kan inte annat än hålla med Herr Chávez. Det är så vi skall minnas den store ledaren och afrikanske hjälten Muammar Gaddafi. Revolutionens ledare, folkets broder och den som stått upp emot amerikansk imperialism i decennier. Han må vara död nu, må han vila i frid. Men hans ande lever vidare. Hans ande är den kampvilja bland folket att åter frigöra sig från bojorna av imperialismen. Vi hoppas att det libyska folket skall ära hans minne och störta rebellregimen. Men Gaddafis minne kan vi även ära i Europa och i Sverige. Vi skall driva kampen även här och vi skall vara solidariska med hans efterföljare i Libyen.

Länge leve minnet av Muammar Gaddafi, den store kämpen, revolutionären och martyren!
Vila nu i frid broder!

Annonser

3 responses to “Till minne av en stor kämpe, revolutionär och martyr

  1. Muammar Gadaffi var Afrikas stora hjälte, och stod emot Amerikansk Imperialism, och kapitalism –> både utanför innanför landet. Men vid slutet av 90-talet skedde en förändring… Han lät utländska företag komma in i landet, och suga ut arbetarklassen. Det blev även en öppen marknad i Libyen vid den här tiden, MEN MÅNGA SAMMARBETEN MED USA.
    Gaddafi var en stor ledare de första åren.. Men sedan en hejduk för Kapitalism.

  2. Sen när började riktiga maoister hylla maktgalna ledare? Har ni glömt klasskampen? Han må ha intagit en kritisk hållning till USA. Samtidigt har han utsugit och förtryckt sitt folk. Vad är viktigast? För en sann maoist är alltid kampen mellan klasserna viktigast. Stöd folkens kamp mot inhemska förtryckare och dess kamp mot imperialismen. I kampen mot imperialismen var Gaddafi ingen bundsförvant. Enbart ett hinder, trots sin retorik. Det är först sedan han har besegrats som folket i Libyen kan föra kampen mot imperialismen. Det här påminner om maoistiska SKP:s högerlinje i slutet av 70-talet. Helt otroligt, när ska maoister lära av historien? Glöm inte klasskampen. Vilken klass tillhörde Gaddafi och hans allierade?

    • Till en början ska vi klargöra att varken vi eller NKP någonsin uttalat sig som maoistiskt och kommer aldrig göra det heller. Om vi missuppfattats som det, nu som förr så är det beklagligt. Vi har dock alltid varit influerade av Mao Zedongs tänkande. Lika så har idén bakom jamahariya som finns i Gaddafis Gröna Bok varit en källa för inspiration för vår politik. Vi hyllar inte maktgalna ledare, så som vi t.ex. bedömer Pol Pot som maoister ofta hyllar. Vi hyllar de som sätter sig upp emot imperialism och som försvarar sin nations rätt att gå sin egen väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s