För ett fritt Kurdistan!

Nyligen drabbades en kurdisk by i östra Turkiet av flygbombningar uträttade av turkiskt militärt flyg på beställning av turkiska regeringen. Hela 36 människor dog varibland många unga och även barn. Det är ett ojämnt krig med folkmordsliknande tendenser som pågår och har så gjort ett bra tag. Kriget självt är en rest från första världskriget och är således runt 90 år gammalt. Den turkiska regeringen ockuperar kurdisk mark och förtrycker sålunda en stor del av den kurdiska befolkningen. Kurderna i Turkiet är en del som haft det tuffast de de inte har rätt till sitt språk eller kultur. De ses inte ens som kurder i den turkiska statens ögon.

Efter första världskriget föll det Osmanska riket och flertalet nationer blev självständiga och upprättade egna stater. Turkarna kämpade allt vad de hade för att inte släppa ifrån sig det landområde de besatt. Då de flesta ändå med stöd av Väst lyckades frigöra sig så blev kurderna utan stöd och fick kämpa på egen hand. Detta har lett till att kampen fortgår alltjämt.

Vi anser att kurderna liksom andra folk har rätt till en egen stat. De har rätt att kunna leva efter sin egen kultur och traditioner och använda sitt språk på alla områden i samhället. Därför stödjer vi deras krav på ett fritt och suveränt Kurdistan. Vi stödjer deras kamp för detta och uppmanar till solidaritet med de modiga frihetskämpar som står upp mot förtrycket.

Liksom bland alla andra folk finns det bland kurderna de som vill ha statsformer som står för olikhet och förtryck. Där ibland finner vi liberalister, fascister och religiösa fundamentalister. Dessa kan vi på intet sätt stödja, även om de har ett fritt Kurdistan på sin agenda. Vi stödjer de som står för ett sekulärt och socialistiskt Kurdistan.

Bara för att krig nu pågår och uppmärksammas på andra håll i världen så får vi inte glömma detta krig. Gör det uppmärksammat och kräv stopp för den turkiska ockupationen och vålden mot kurderna. Som nationalister måste parollen vara: ”För ett fritt Kurdistan!”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s