Oppositionen byter ledare

Nu har det tredje och sista oppositionspartiet på vänsterkanten bytt sin ledare, igen. Frågan man bör ställa sig är om det verkligen är ledarskapet som är lösningen eller snarare orsaken till partiernas problem att få folkets stöd. Vänsterpartiet fick nyligen bort den gamle ”kommunisten” Lars Ohly och ersatte honom med den kanske mer populäre Jonas Sjöstedt. Ohly var på intet sätt kommunist mer än i sin egen sinnesvärld och förvridna definition av begreppet men han var en av de på vänsterflanken i partiet. Sjöstedt är däremot en högerns man. Om han lyckas vinna folkets förtroende återstår att se men färska siffror tyder på en uppgång för Vänsterpartiet, samtidigt som Miljöpartiet tappar.

För det lite större partier Socialdemokratiska Arbetarpartiet – SAP har turbulensen varit allt annat än stillsam. I tron att fixa partiets problem tillsattes den ganska okände Håkan Juholt för ungefär ett år sedan. Sedan dess har media skakat fram ett skelett efter ett ur garderoben. Man börjar undra, men inte förvånas hur mycket en enda man eller kvinna egentligen kan hinna med att göra. Men maktens män tycks ha detta gemensamt. Fiffla och leva på skattepengar trots deras redan digra inkomster. Det kan dock varit medias vilja att få bort Juholt genom att rannsaka honom mer än någon annan då Juholt till skillnad mot de senaste partiledarna i SAP var en vänstersocialdemokrat. Som efterträdare kommer då Stefan Löfvén. Snabbt gick det också som om att det inte hade diskuterats en sekund ute bland SAPs lokalavdelningar alls. Men vi förvånas inte om deras process inte alls är sådan demokratisk utan att ledarna utses av styrelsen och röstas fram av toppskiktet enbart. Vem är då Löfvén?
Han lär nog vara mer bekant sedan tidigare för svenskarna än Juholt var då han varit ordförande för IF Metall i drygt sex år. Han började sina dagar som en arbetare i industrin som svetsare. Många tänker sig säkerligen att en man med arbetarbakgrund som själv stått och svettats vid maskinerna eller liknande är en moralisk man och perfekt ledare för Arbetarpartiet. Denne man har ju dessutom varit facklig engagerad länge och väl och representerat en stor del av de svenska arbetarna under lång tid. Kan SAP välja någon bättre ledare än så?

Nej det kan de säkerligen inte. Men de kan inte heller välja någon sämre. Historien visar att socialdemokrater alla är av samma skrot och korn. Löfvén är inte en arbetare, han är en korrupt fackpamp och dessutom högersocialdemokrat. Glöm aldrig Stefan Löfvéns insatser under fortfarande pågående ekonomiska kris då han förrådde arbetare i avtalsförhandlingarna. Så handla en äkta socialdemokrat av år 2012.

Vi kan inte hoppas att vänsteroppositionen ska lösa sina bekymmer och bräcka Alliansen i nästa val. Vi ser inte det som någon bättre eller något positivt. Oavsett om Löfvén är den starke man som leder SAP till seger och dessutom blir näste statsminister så kommer vi inte applådera eller lägga ner vår kamp. Kampen är inte mot Alliansen utan mot staten och den borgerliga demokratin. Där ingår såväl Alliansen som V,S och MP samt SD.

Vi säger som vi sade under senaste valet, men med en ändring:
Rösta inte på klassförrädarna!
Gå med oss för klass och nation!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s