Inte en krona till återvända IS-krigare

Ett flertal svenska medborgare har åkt utomlands och krigat det senaste året. Ett flertal till Mellan Östern och krigat för Islamska Staten (IS) och endast ett fåtal har krigat för kurdernas sak, på Assadregimens sida och den orelaterade krisen i Ukraina. Många av dessa har återvänt till Sverige medan andra stupat i striderna. Bland de som återvänder vill nu vissa hjälpa extra med att ge praktikjobb och/eller bostad. Visst så är det inte lätt att återvända. En del lämnar allt i Sverige och säger upp lägenhet, arbete och säljer möbler mm. Att då återvända till ingenting är svårt.

Att neka dem detta kan vara brottsligt om inte krigarna direkt kan dömas för brott. Att kriga utomlands är inte ett brott. Och vi kan inte heller säga att vi är emot det. Svenskar har tidigare på frivillig basis deltagit i krig så som i Finland och Spanska inbördeskriget. Särskilt förståligt är det när svenska medborgare med utländsk härkomst vill kriga i sitt forna hemland. Men där rimmar det illa med att de skulle flytt krig för att sedan återvända. Det finns exempelvis en ”lag” i FNs stadgar som säger att en person med flyktingstatus som återvänder till sitt hemland, t.ex. på semester därmed upphäver sin flyktingstatus. En lag vi i Sverige bör tillämpa mycket mer och även på de som återvänder för att kriga i sina forna hemländer. Vi kan inte ha skyldighet att härbärgera dessa. Om däremot svenskar vill slåss så måste det vara ett fritt val med möjlighet att återvända.

De bör dessutom ses över vilka strider det rör sig om. För vilka organisationer och i vilket intresse. Gällande IS så är de knutna till terrorism världen över och deras planer skulle teoretiskt i förlängningen utgöra ett hot mot Europa och Sverige, även om det inte är i närheten av en sådan situation i dagsläget. Vissa frivilliginsatser bör alltså kunna klassas som illegala och ge rättsliga påföljder.

Vi vänder oss dock emot att oavsett i vilka strider man deltagit i så skall dessa inte belönas med extra återkomststöd i stil med vad som ovan nämnts. Det finns gott om invånare, infödda och invandrade som sköter sig och som behöver detta stöd betydligt bättre. Att vilja ge skattepengar till personer som deltagit i terrorverksamhet borde i sig vara ett brott med allvarliga straff som påföljd.

Vi kräver

 • Förbjud deltagande i strid för terrororganisationer.
 • Upphäv medborgarskap för de som deltar i sådan verksamhet.
 • Inga skattepengar till återvändande krigare.
Annonser

2 responses to “Inte en krona till återvända IS-krigare

 1. Tankegången är riktig men det kan uppstå gränsdragningsproblem om vilka rörelser som skall klassas som terroristorganisationer och inte.
  Beträffande den islamiska organisationen det s.k IS så står det klart att denna rörelse baserar en stor del av sin strategi på att injaga fruktan med hjälp av rena terrormetoderna mot en försvarslös civilbefolkning.

  • 𐌲𐌿𐍄𐍂𐌰𐌶𐌳𐌰

   Det kan uppstå väldigt många och allvarliga problem gällande gränsdragningarna. Där ser vi ett stort problem och ofta kommer det avgöras av vem som bestämmer i ett land vilka typer av organisationer som anses som terrororganisationer eller ej och därmed vilka som är godkända att kriga för och inte.
   Det finns således en stor fara med att inte godkänna alla eller ingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s