Valet i Grekland

alexis tsipras

 

Att det har varit val i Grekland i veckan kan inte ha undgått någon. Det har hört på nyheterna och stått i de flesta tidningarna. De på förhand tippade segrarna, vänsterpartiet Syriza har skrämt slag på bankmän och kapitalister i hela Europa. Varför? Ja dels för att Grekland lånat en massa pengar som idag betalas tillbaka med nya lån. Skall det ta slut nu? Det hoppas inte bankirerna som tjänar multum på återbetalning, ränta och nya lån. Det fanns också en rädsla för att Grekland skall sätta hela EU’s ekonomi i gungning och om de går ur EMU att det välter första dominobrickan som blir Eurons undergång.

Valet är dock nu över. Syriza vann med 36,3% och fick därmed 149 av 300 platser i parlamentet. Lagen säger i Grekland att det största partiet erhåller 50 extra mandat vilket alltså Syriza fått. Partiet tar nu makten från den förra regeringen som bestod av socialdemokratiska PASOK som regerade tillsammans med högerpartiet Ny Demokrati.

Syrizas ledare Alexis Tsipras svor nyligen in sig med ed som Greklands nye premiärminister, och inte på bibeln som alltid gjorts hittills utan på konstitutionen. Men han kan inte styra själv. Partiet hamnade trots allt precis under hälften av alla platser. Till stöd har de fått det parti som kallats ”högerpopulistiskt” i media, Oberoende greker.

– Från och med nu finns det en regering och vi kommer att ge den nye premiärministern vår röst, sade Oberoende grekers ledare Panos Kammenos efter ett möte med Syrizaledaren Alexis Tsipras, enligt nyhetsbyrån AFP. fe.[1]

Syriza och Oberoende greker har kanske inte mycket gemensamt. De står rent ideologiskt en bra bit från varandra. Men de enas i sitt motstånd mot åtstramningen av Grekland och dess ekonomi. I förlängningen kan man säga att det är motståndet till den liberala ekonomin och politiken både inom Grekland men även i EU som förenar dem och det är på detta motstånd det grekiska folket nu röstat.

Frågan är dock om Syriza och Oberoende greker är räddningen för Grekland. Vi tror inte det. Inte alls. Denna regering kommer oavsett vad kapitalister och liberaler fruktar inte ställa om Grekland i nämnvärd riktning och inte visa något nytt. Dock kan denna ovanliga allians rädda Grekland i detta nu. Den kan komma att släcka de mest akuta bränder och täta de största hålen i den sjunkande båt Grekland är.

Det är tydligt att Syriza inte blir något hot mot den liberala ordningen eller mot det kapitalistiska systemet när brittiska Channel 4 ställer frågan om ett ”grexit”, att Grekland lämnar EU. Då skrattar Alexis Tsipras och förklarar att Syriza är beredda att ”göra vad som krävs” för att rädda EU och ”vårt samhälle”. Eller när finanstidningen Financial Times lugnar sina läsare som precis som 36,3% av det grekiska folket har trott på Syrizas radikala vänsterretorik och det skriver i december 2014 ”Grekiska Syriza skrämmer inte längre investerare”. [2]

Vad vi kan se och hoppas på är att det är ett slut för socialdemokratiska PASOK i Grekland och en tid för en mer seriös vänster, om än tämligen frasradikal och harmlös. Det kan ge ett uppsving för arbetarrörelser runt om i Europa om det vill sig väl. Dock bör ingen vänta sig mycket mer än att Syriza tar rollen som de nya socialdemokraterna. En liknande situation i Sverige där Vänsterpartiet skulle ta över från Socialdemokraterna med omvända valresultat, skulle troligen inte heller innebära mer än en något mer radikal socialdemokrati och mindre öppen liberalism.

Det som dock ser lovande ut är att ett på pappret radikalt vänsterparti tar steget och samarbetar med ett parti som annars anses ligga på högerkanten. De bortser från motsättningarna och enas i de punkter de ligger nära varandra. Detta skulle aldrig fungera om det vore så att de näraliggande punkterna var frågor av mindre viktig karaktär.

Vi anser att de tidigare indelningarna i vänster och höger på en rak skala är gamla och förlegade. Det kan komma att handla om två större motsättningar i framtiden. De som är för liberalkapitalismen och de som är emot den. Vi kan dock inte hoppas vare sig på vänstern så som den är idag eller de radikala högerpartierna. Vänstern sitter fast i ett djupt inrotat marxistiskt tänkande med starka tendenser av trotskyism och kulturradikalism medan högern är blinda för det nationella kapitalet i sin trångsynta form av nationalism.

En ny väg är nödvändig. En väg för Europa och för vårt folk.
Skall Grekerna bli de som startar och visar vägen och som fäller första dominobrickan som slutligen raserar hela EU-projektet? Det återstår att se men troligen är att flera separata händelser i Europa och omvärlden kommer tillsammans leda till undergång för det gamla och seger för det nya Europa.

 

 

[1] http://www.svd.se/nyheter/utrikes/syriza-oberoende-greker-sant_4280847.svd

[2] http://proletaren.se/utrikes-europa/ar-syriza-raddningen-grekland

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s