SD gynnas av debatt om invandring

Idag presenterar Yougov sin väljarundersökning som gjorts på uppdrag av tidningen Metro. Den är baserad på en förrekryterad onlinepanel och är inte statistiskt säkerställd. Dock ger den en visning om hur läget ser ut idag för våra politiska partier och deras stöd bland svenska folket.

Som bekant pendlar siffrorna upp och ner och en procentenhet hit och dit kan man aldrig vara säker på över tiden. I dagens undersökning får t.ex. KD enbart 3,5% och skulle bli utan mandat om det var val idag. Men i december fick de 5,5 %. Detta har vi sett flera gånger att vissa partier som KD, C eller Fp hamnar runt 4 %-spärren men hamnar alltid över när det väl gäller.

Det lite smått överraskande är att SD går framåt, igen. De var inget stort parti efter valet 2010 och i 2014-års val blev de tämligen stora och landets 3e största parti. I det tidigare utlovade extravalet spåddes de få hela 17 %.

Dagens siffra ger dock SD hela 19 %. En ökning med 2,1 %-enheter sedan förra undersökningen i december då de fick 16,9%.

Experternas analys säger att de gått framåt tack vara att deras kärnfråga, invandringen, har lyfts fram i debatten lite extra den senaste tiden. Och så är det ofta. När just kärnfrågan som blir den heta potatisen är det ofta gynnsamt för det parti som tagit den som sin. Anledingen att den debatterats är att bl.a. KD och Fp försökt att populistiskt ta väljare genom att komma med små lätta ”invandringskritiska” utspel. Men undersökningar visar att det ofta inte är lätt att stjäla väljare genom att ta eller försöka ta över ett annat partis kärnfråga. Det visade sig som sagt också i undersökningen att KD minskat en bit.

Hittills har det varit helt tabu att ta i invandringsfrågan. Att vara kritisk, ställa krav eller något som inte direkt gynnar invandringen har ansetts som totalt ickeönskvärt. Risken att stämplas som rasist har varit allt för stor samt att det är just det kortet man velat spela mot SD. Men nu tycks det inte längre fungera. Svenska folket ser igenom allt spott och spe som hyckleri och ser med egna ögon att någon rasism är det inte fråga om i SDs politik och SD ökar istället.

Ja då är det lika bra att överge rasistkortet och själva ge sig in och försöka att smått och måttligt driva liknande politik för att ta väljare. I många fall även ta tillbaka väljare. För SDs väljare kommer till stor del från det blå högerborgerliga blocket. SD är trots allt inte bara ett konservativt parti. Det är ett rent borgerligt parti, trots en del retorik som kan kännas mer röd i vissa fall.

Vi tror dock att SD kan komma att försöka utöka sitt stöd genom att allt mer tilltala arbetarklassen. Då måste de åtminstone retoriskt dra sig åt vänster. Det kommer inte bli radikalt men i vissa fall, på vissa obetydliga områden kan de komma att hämta gammal socialdemokratisk politik och retorik.

Vi ger inte mycket för SD. De är som sagt ett borgerligt parti. Men inget annat parti i riksdagen har vårt stöd heller för den delen. Det finns, precis som hos flera partier, mer eller mindre stora delar som vi kan se positivt på. Inte minst att debatten om invandring tas upp och många andra frågor vi själva tycker är viktiga.

Vi tror inte alla SDs väljare sympatiserar fullt ut med dem. Dock anser de troligen att de är det bästa av existerande, seriösa alternativ. De kanske håller med i fler frågor med andra partier men det är inte bara antalet frågor man sympatiserar med som avgör ens slutliga sympati. Det är också ställning i de frågor man anser viktigast. Så man prioriterar den viktiga frågan över flera mindre viktiga.

Skulle folk få välja så skulle det möjligen se annorlunda ut. Många vi talat med menar att de egentligen vill ha en vänsterpolitik. De sympatiserar med V eller S gällande ekonomin och den sociala välfärden. Men de vänder sig emot mångkultur, feminism och den hbtq-politik som dessa partier står för och som dessutom V och S skjutit fram och prioriterar lång mer än arbetarrätt och en socialistisk ekonomisk politik. Detta ser folk och vänder därför dem ryggen. De prioriterar en politik för Sverige framför sin egen ekonomiska trygghet i dagsläget. En ekonomisk trygghet som inte över huvud taget framstår som säker ens med en vänsterregering.

Vad Sverige och svenskarna behöver är inte vänsterborgarna V och S. Absolut inte Mp eller något av de högerborgerliga partierna. Men inte heller SD. Inte i längde i varje fall. Vi behöver ett parti som står för en folkligt socialistisk ekonomi, en politik för svenskarna, för miljö och djurrätt, för kultur och tradition och sist men inte minst för traditionella svenska värderingar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s