Je ne suis pas Charlie

je-ne-suis-pas-charlie-210x210Det diskuteras flitigt numera om yttrandefrihet och hur viktig den där. Att den är ett fundament för oss i väst och att den är under attack. Det är de konservativa, reaktionära muslimerna som hatar allt vad mänskliga rättigheter heter som attackerar vår yttrandefrihet sägs det. Och visst finns det skäl till upprördhet när människor senaste tiden attackerats för saker de sagt eller tecknat och publicerat och att dessa attacker haft dödlig utgång. Attentatsmännen säger sig dessutom vara muslimer som utför dessa handlingar som hämnd för att deras religion eller profet häcklats och avbildats.

Vi kan börja med att se vad lagen faktiskt säger om saken. Yttrandefrihetslagen är tämligen ny och tillkom i början av 1990-talet. Kapitel 1, 1§ säger ” Varje svensk medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, television och vissa liknande överföringar, offentliga uppspelningar ur en databas samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst”. [1]

Det finns därtill i lagen bestämmelser om brott mot yttrandefrihete. Kapitel 5, 1§ säger ”De gärningar som anges som tryckfrihetsbrott i 7 kap. 4 och 5 §§ tryckfrihetsförordningen skall anses som yttrandefrihetsbrott”. Och i paragraf 4 står följande:

” 11. hets mot folkgrupp, varigenom någon hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.” [2]

” 15. förolämpning, varigenom någon smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom eller henne.” [2]

Det är inte helt klart att någon av dessa faktiskt skulle kunna fälla satirtecknarna men det är inte helt klart åt andra hållet att de är oskyldiga. Teckningarna är klart förolämpande och smädande. Hets mot folkgrupp kan vi dock inte se att det alls skulle röra sig om.

Givetvis rättfärdigar inte dessa brott mord eller att man begår terrorattentat och tar lagen i egna händer. Och även om de flesta muslimer upprörs av de smädande teckningarna så tar många också avstånd från attentaten.

Ser vi t.ex. på Lars Vilks teckningar så är de rent provokativa. Att avbilda Muhammed som hund är inte konst eller vackert. Det är en handling enbart för att provocera och häckla en hel religion. Det är tämligen onödigt att publicera sådana bilder. Det samma gäller den sk. ”vänstertidningen” Charlie Hebdo. Den som sett deras teckningar och tycker att muslimer minsann skall ta det lugnt och se det som satir borde se vad som mer publicerats. Det är ingen satir. Det är häcklande på hög nivå. Vi tänker inte publicera deras bilder här så den nyfikne får söka reda på dessa själv. Men flera riktar sig mot kristendomen och andra mål och inte på ett smart och fyndigt vis, så som satir är. Istället finns exempel på kristendomens centralfigurer som utövar sodomi.

Vi försvarar inte terrorism och mord. Vi är glada för den yttrandefrihet vi har i Sverige. Vi sätter definitivt inte islam högt på listan över saker vi gillar. Men satir som enbart häcklar och provocerar är absurd och osmaklig.

”Je suis Charlie” (Jag är Charlie) spreds på sociala medier i sympati med tidningen Charlie Hebdo. Nej vi är inte Charlie. Vi är inte Muhammed heller. Nous sommes la Gauche Nationale.

[1] https://lagen.nu/1991:1469

[2] https://lagen.nu/1949:105#K7P4

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s