Fri media – ett hot mot demokratin?

När det kommer till att förmedla en bild av sanningen så är det media som är kung. Vi får våra nyheter i tv, radio och tidningar och förutsätter att det är neutrala skildringar som bara berättar hur det är och vad som händer i världen. Journalister skall undvika målande adjektiv som kan ge en skev och vinklad bild av nyheterna. Ändå går det att vinkla hur mycket som helst. Det beror på vad man visar och hur mycket av sanningen man väljer att berätta. Ofta sållas nyheter bort helt som inte önskas nå den breda massan men man öser på med de som man vill att alla folk skall prata om. Det berättas givetvis också på ett vinklat om än inte med adjektiv färgat perspektiv.

Vi försöker dels förmedla små nyheter som aldrig kommer fram i vanlig media men även de stora nyheterna men ur en annan synvinkel. Vi vill medvetet också skriva så att det väcker tankar om händelserna och alltså inte bara meddela vad som hänt. För att kunna förmedla de okända nyheterna förlitar vi oss på sk. alternativa medier. Dvs inte de traditionella svenska tv-kanalerna och tidningarna.

På SVT.se varnas det nu för alternativ media och att allt fler vänder sig dit för sina nyheter. Det skrivs att allt fler befinner sig i en mediebubbla. Det är ett hot mot demokratin. De skriver:
” Det var inte så länge sedan nästan alla satt framför teven på kvällen och tog del av samma nyheter och läste tidningar som i stort sett gav samma världsbild och referensramar. Så är det inte längre.”
Som om det vore någonting dåligt.

De avslöjar att Aftonblandets chef for sociala medier Ehsan Fadakar har ett fejkkonto på facebook där han utger sig för att vara en ung svensk tjej med patriotiska drag och som tröttnat på invandringen. Där oroar han sig för att vuxna människor ”gillar” inlägg av mindre intelligent karaktär gällande nyheter. Som exempel ges händelsen i Malmö där en 9-årig pojke utsattes för våld av en väktare och en av kommentarerna skall ha varit ”Den kriminella pojken borde kastas ut, ungen förtjänade säkert stryk” och sedan fått 120 ”gilla”. Som om det egentligen har något att göra med alternativ media. Att läsa folks personliga åsikter är inte att vända sig till alternativ media kan vi meddela SVT om.

Ingela Wadbring, professor i medievetenskap berättar i artikeln att det finns ”nyhetsundvikare” som skyr nyheter. ”De tycker att medierna är så negativa. De vill inte vara del av det överhuvud taget. Det måste vara underhållande. Annars är det inte roligt” säger hon. Det är troligen delvis sant bara. Visst finns det de som skyr traditionell media. De som är negativa till den och inte varken vara eller ta del av den över huvud taget. De har helt enkelt tröttnat på den ensidiga rapportering som sker. När man väl sett den andra sidan och insett att traditionell media alltid har en politisk agenda och vinklar på ett sätt så väljer man såklart att vända den ryggen.

Nu krävs det utbildning. Annars blir det otroligt problematiskt för demokratin, säger Ehsan Fadakar.

Vi ska utbildas i att förstå att för vårt eget bästa skall vi återvända till att alla sitta i soffan och enbart ta in vår världsbild från samma nyhetsrapporter på SVT och TV4. Vi skall alla läsa samma tidningar så vi alla har samma åsikt när vi diskuterar på kafferasten på jobbet. För om folk sviker traditionell media tappar de greppet helt om folket och våra åsikter. Om vi vänder oss till traditionell media och ser världen från flera håll. Vi tänker kritiskt och är mer källkritiska så blir diskussionerna mer nyanserade. Folk blir mer förbannade när de inser att vi blivit styrda i decennier via den ”fria media” vi haft.

Vi menar inte att ni kära läsare skall ta in era nyheter och åsikter från obskyra sidor som flashback eller vänners statusuppdateringar på facebook. Läs era tidningar. Titta på traditionell TV. Men läs andra medier också. Var källkritisk. Tänk själva. Diskutera. Den som har monopol på media har monopol på våra tankar. Det spelar ingen roll att det finns ett par TV-kanaler och en handfull tidningar när alla rapporterar samma sak med samma vinkel. Det gör det inte mer sant utan bara mer förrädiskt.

 

 

http://www.svt.se/nyheter/sverige/alltfler-befinner-sig-i-mediebubbla

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s