Om HBTQ-frågan och äktenskapet

I en månads tid har det synts regnbågsflaggor i Svea Rike. En tid för att uppmärksamma situationen för sk HBTQ-personer. Det är inte fel för flertalet människor är omedvetna om deras situation och hur de diskrimineras i samhället pga deras sexuella läggning eller sexuella identitet.

Denna månad avslutas med ett medialt uppsving efter att USAs högsta domstol fastslagit nationell rätt till äktenskap även för samkönade par. Detta innebär alltså att inga delstater längre behöver ta ställning i frågan då de inte har rätten att förbjuda detta.

Argumentet för detta är att alla skall vara lika inför lagen och lagen säger att äktenskap mellan två vuxna personer är tillåtet.

Vi måste hålla med. Diskriminering av personer pga deras sexuella läggning eller kön måste alltid motarbetas. Alla människors lika värde skall vara en ledstjärna för vårt samhälle och inte minst för oss som kallar oss socialister. Vi måste även stå upp får principen om allas likhet inför lagen. Äktenskap måste gälla alla och envar som är myndig och som frivilligt avser ingå detta.

Samtidigt kan vi inte tvinga ett enda samfund att viga samkönade par mot samfundets vilja då det måste vara deras rätt att avstå pga sin egen ställning i frågan. För när det kommer till ceremoniell vigsel handlar det inte längre om likhet inför lagen utan om traditionell, religiös tro och moral. Det får vi inte blanda samma med sekulär rätt.

För när det kommer till krita så är det egentligen fråga om två skilda ting. Ett sekulärt kontrakt mellan två myndiga personer och ett religiöst förbund man ingår inför sin församling och sin Gud. I vårt tycke bör man även särskilja detta fullt ut och ge två olika beteckningar för detta.

I ena fallet har vi ”partnerskap” och i det anda ”äktenskap”.
I dagsläget kan var och en gå till statshuset och få detta avklarat och får då enligt vår syn enbart partnerskapet godkänt. Vigts man å andra sidan t.ex. i en kyrka får man båda i samma paket.

Vi vill frånta alla religiösa samfund rätten att utfärda det juridiska och sekulära äktenskapet, eller partnerskapet. Vill man ha båda får man besöka statshuset och kyrkan.

Statshuset skall då alltid ha skyldighet att godkänna alla par oavsett kön medan kyrkan har rätt till att enbart viga de som de själva anser rätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s