SD störst parti i Sverige

Enligt en undersökning gjord av Yougov på tidningen Metros uppdrag i Augusti 2015 visade det sig efter att ha frågat 1 527 personer att Sverigedemokraterna skulle blivit största parti i riksdagen om det vore val idag. I Juli kom ett uppmärksammat besked om att SD då var tredje störst med en väldigt knapp ledning för S och M.

I senaste mätningen hamnar SD på 25,2%, S på 23,4% och M på 21,0% att jämföra med i Juli då SD fick 22,1%, S 23,2% och M 23,1%.

Enligt Metro säger den ”politiska experten” Stina Morian att senaste undersökningen skett under speciella omständigheter som morden på IKEA och SDs uppmärksammade kampanj i Stockholms tunnelbana som båda skall kunna ha gynnat SDs uppgång. Hon tror därför inte att denna ledning kommer hålla sig till nästa riksdagsval om tre år.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inte förvånad och han menar att en faktor till det ökade stödet för SD syns bland annat i att 46 procent av väljarna tycker att flykting- och invandringsfrågan är den viktigaste politiska frågan just nu. Det var längesedan politik handlade om vård, skola eller omsorg menar Stina Morian på, vilket vi såklart kan hålla med om.

Vi tror såklart att enskilda händelser absolut kan ha inverkan på en sådan här undersökning. Men man tittar inte på enskilda resultat och drar slutsatser därur. Man tittar på trender och SD har sedan länge varit på väg framåt och uppåt vilket vi kunnat se på liknande mätningar under åren. Hade Augustis resultat visat på en avvikande trend kunde vi dragit slutsats att enskilda händelser är en stark faktor och att det senare kommer gå tillbaka när folk glömt. Sannolikheten att resultatet håller i sig eller till och med bättras för SD är tämligen stor.

Om orsaken till att de växer och blivit så stora att var fjärde person skulle rösta på dem säger Stina ”Klart att var fjärde svensk inte är rasist eller vill slänga ut invandrare, men däremot vill man röra om i grytan och att de andra partierna ska lyssna på deras oro”.

Vår kommentar på detta är att Stina har en helt felaktig utgångspunkt i sin syn på SD. Nej det är klart att var fjärde svensk inte är rasist. Men hon försöker på sätt och vis säga här att människor inte alls sympatiserar med SD och inte alls tycker invandringsfrågan är viktig. Nej, att dryga 25% skulle rösta på SD beror enligt Stina på att folk vill ”röra om i grytan” och visa sin oro. En folkförnedrande och fjärmande inställning.

Vad ska vi då tycka om SD och deras framgångar?
Frågan är svår i flera avseenden.
SD är inte ett parti vi någonsin direkt sympatiserat med eller förespråkat samarbete med eller att våra sympatisörer bör rösta på. SD har visat sig många gånger ha en tendens till vänsterretorik, i synnerhet en sådan som liknar gammeldags socialdemokratisk med folkhemsnostalgiska inslag. Men i praktiken vacklar de mellan att realisera denna och att driva en högerpolitik.
SD är inget radikalt parti. Inte åt något håll och hamnar en bit åt höger. De liksom övriga partier i riksdagen driver en politik som vi inte kan se som god nog arbetarpolitik utan måste klassas som arbetarfientlig. De driver en nationalistisk politik som är urvattnad men bygger på reaktionära traditioner.

För oss kan därför SD inte vara svaret. De är inte det fullgoda alternativet för Sverige och för att få ordning på svensk politik. De kan dock mycket väl för tillfället utgöra ett medel för att öppna nya dörrar. Och nu är det minst sagt rätt tillfälle att öppna nya dörrar. När vi har ett parti som SD som har var fjärde svensks sympati så är det rätt läge att öppna vår dörr.

Det finns dock inte i dagsläget något bra alternativ till SD. Vi har sett ett fåtal möjliga men de är antingen för små eller inte tillräckligt bra, eller både ock. Vi skall förhoppningsvis följa utvecklingen av detta och potentiella nykomlingar och vi hoppas vi kan ge en bättre och längre analys av SD som parti och alternativ för Sverige.

Yougov augusti 2015

Annonser

One response to “SD störst parti i Sverige

  1. Hej kommunister, jag har invandrar-bakgrund och jag älskar SD. Det enda nationalistiska parti som finns. Jag älskar Sverige och svensk kultur. Ser ni inte vad som händer i samhället med massinvandring? Varför värnar ni kommunister inte om det svenska? Istället för att förakta den kultur man har, värna om den! Folk vaknar upp och ser att Sverige sakta med säkert försvinner område efter område. Folk bryr sig inte om klass mot klass, folk bryr sig om sin kultur-nation. Kärleken till sitt land är starkare än att bry sig om löneskillnader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s