Greklands kris fortsätter mot nyval

Det grekiska folket står nu inför ännu mer dilemman. Senaste årens politiska och ekonomiska problem ledde till ett uppsving för vänsterpartiet Syriza och en vinst i senaste valet. Sedan dess har Greklands ministrar suttit vid förhandlingsbordet med bl.a. EU och Tysklands Angela Merkel. Premiärminister Alexis Tsipras har försökt rädda Grekland och driva en hållbar folklig ekonomisk politik som skall rädda så mycket som möjligt av den välfärd som finns kvar.

syriza-3En anledning att Syriza vann valet var att det ansågs vara nog med åtstramning av ekonomin och privatisering. En vänsterpolitik var absolut nödvändig. I senaste förhandling med den sk. ”Trojkan” (EU, IMF och ECB) har Tsipras fått kompromissa så till den grad att hans egna förslag till stor del börjar bli identiskt med Trojkans förslag. En ensidig kompromiss kan man säga. Ändå framställs Tsipras i media som en envis person som inte förstår nödvändigheterna för att få ännu fler lån och som en person som inte vill ta ansvar för en tidigare slarvigt förd politik.

Från svenskt håll sägs det att EUs krav är minst sagt rimliga och framtagna med Grekland i tankarna så att de ska kunna få sitt efterlängtade lån och kunna överleva med besparingarna. Ett klart och tydligt ställningstagande på EUs sida.

I Grekland har vänsterfalangen och fd ministern Varoufakis sagt att för att kunna driva Syrizas program måste landet lämna euron. Även kommunistiska KKE och PAME har lagt fram detta krav. Syrizas väljare och Tsipras själv har dock inga önskemål om att lämna vare sig euron eller EU som ses som garant mot fascism och korruption.

Efter att folket i Grekland fick chansen att säga sitt angående åtstramningsförslaget och där röstat Nej så godkände regeringen detsamma åtta dagar senare. En ren kapitulering.

Nu måste Tsipras svara mot sina väljare, folket och de nu strejkande fackföreningarna. Men han hade troligen inte så stora alternativ. Ett land som Grekland med en kollapsad ekonomi och bakbundna händer av Trojkans ekonomiska bojor gör att Tsipras tvingas gå på knä och acceptera kraven.

EU visar sig vara en djupt odemokratisk organisation. Detta då den tvingar ett land emot sin egen vilja att skära ner på välfärd. De tvingar en folkvald regering att gå emot sin egen politik och nu tvingas Tsipras indirekt av EU att utlysa nyval. Ett val han dock har stor chans att åter vinna då Syriza fortfarande har stort stöd.

EU driver en klassisk nykolonial politik. Det är inte fråga om att direkt kontrollera ett annat land men nu genom att binda länder med ekonomiskt bistånd tvingas dessa på knä med krav för att få dessa lån. Som i många fall så ges även lån som inte går till att bygga landet utan blott och enbart går till att betala gamla lån och räntor till redan rika banker.

Vi stödjer Grekland i deras kamp och en väg framåt för grekerna vore att lämna EU och euron, börja betala av lån utan att lägga de nylånade pengarna på ränta och istället använda lånen för att bygga upp landet så det kan börja generera pengar och värden igen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s