En tid för medborgargarden

När otryggheten i samhället ökar når det slutligen en gräns för vad folk står ut med. Politikerna gör ingenting för att lösa problemet eller så söker de efter andra orsaker till det än det verkliga då sanningen gör allt för ont och inte passar in i den bild de vill måla upp.

När inte heller staten kan klara av att fullfölja sin plikt och sitt uppdrag att upprätthålla lag och ordning samt skydda sina medborgare, vilket det åtminstone i teorin skall vara, så måste det till drastiska åtgärder. Då måste folk ta saken i egna händer. Då bildas medborgargarden.

Det är inget fel. Delvis har detta gjorts sedan länge i mildare och mer accepterade former som t.ex. grannsamverkan där medborgare själva tar över uppgiften från staten att hålla koll på bostadsområden för att förhindra brott.

För statens del är detta inget önskvärt. För att staten skall kunna legitimeras måste de dels ha monopol på våldsapparaten, dvs polis och militär, men även klara av uppgiften att hålla samman samhället. Det är dock inte mer än nödvändigt att ha en våldsapparat som håller ner folkets upproriskhet mot själva samhället eller mot överklass. När det bråkas inom arbetarklassen finns ej någon anledning att slösa pengar på ordningsmakt.

Det är dock farligt när folk inser att staten ej behövs och att folket själva kan ordna saken. Det är därför det direkt varnas och skrämselhicka hörs från Rosenbad över hela landet så fort detta sker. Det måste till varje pris framställas som att medborgargarden är illegala och våldsbejakande gäng, gärna med onda avsikter. Givetvis behövs de inte heller. Staten med alla dess lakejer kan bara i ett allt otryggare samhälle med en allt mer nedmonterad ordningsmakt berättiga detta genom att intala sig och hela landet med att vi lever i ett av de tryggaste samhällen vi haft. Trots att det går stick i stäv med människors egna spontana iakttagelse och upplevelse.

Människor rånas, misshandlas och våldtag. Det är inget nytt men det tycks finnas en ökning. Man skulle kunna tycka att polisen som t.ex. i fallet med Östersund skulle vara ytterst tacksamma över att folk skulle bilda ett garde som stöd. Visserligen har det där startats grupper med nattvandrare vilket fått positiv respons.

Men i fallet Värnamo. Där har en grupp kallad Värnamos ordningspatrull bildats. De har fått nog av att kvinnor överfalls på väg hem eller barn antastas i simhallarna. Dock verkar det inte som att något sådant skett just i Värnamo och att denna grupp mest utnyttjar detta till att sprida främlingsfientliga åsikter. Det finns en del orelaterat till gruppens påstådda syfte på deras Facebooksida.

Vi är inte alls emot att bilda medborgargarden. Det är en bra idé och bör ske i större skala. Det finns ett direkt syfte med det och det är att faktiskt säkra tryggheten i samhället när polisen totalt misslyckas med detta. Det är inte hållbart att invänta en regering med större budget till polisen. Men kan vi visa på statens oförmögenhet att styra och legitimera sin existens blir det allt mer onödigt att stödja en sådan stat. Kan folket bygga sin egna ordningsmakt går vi ett steg närmare ett bygge av ny organisation.

Men, säger vissa, ska folk verkligen ta lagen i egna händer? Lagen skall komma från folket. Om lagen inte är grundad i folkviljan är den påtryckt ovanifrån och bör ändå förkastas. Dessutom är det inte en domstol utan en skyddsmakt som gardena utgör. De förhindrar brott men åtalar inte nödvändigtvis gärningsmännen.

Källa:
http://www.vn.se/article/gatupatrull-skapar-oro-i-varnamo/

Annonser

One response to “En tid för medborgargarden

  1. Fullt naturligt och rätt att man agerar på detta vis. Också rätt strategi inför framtiden då vi inte kan lita på polisen i alla akuta ärenden.
    Såvida vi inte vill ha en konstapel i varje trappuppgång…

    /ESAR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s