Samvetsfrihet och abortmotstånd

Det har nu uppmärksammats ett rättsfall där det är frågan om en yrkesverksam person kan neka att utföra vissa arbetsuppgifter. Det är Ellinor Grimmark som efter att ha sökt jobb som barnmorska på tre sjukhus i Jönköpings län nekats jobb pga att hon inte velat utföra abort, dela ut dagen-efterpiller eller sätta in kopparspiraler. Ellinor hänvisar till sin kristna tro och åberopar samvetsfrihet,  en rätt som ger yrkesverksamma rätt att följa sin religiösa eller moraliska tro i arbetslivet, vilket är en mänsklig rättighet. Efter att blivit nekad arbete så stämde hon år 2014 Jönköpings regionen till diskrimineringsombudsmannen då hon ansett blivit diskriminerad pga sin kristna tro.

Nu har dock domen fallit och enligt Arbetsdomstolen så blir Ellinor inte diskriminerad för att hon nekas arbete. Grimmarks juridiska ombud Ruth Nordström säger att ärendet kan komma att överklagat till Europadomstolen.

Hur bemöts då dessa nyheter av de politiska partierna? Främst är det intressant att se hur de inom vänstern ser på saken. Eftersom vi inte förväntar oss annat än liberal feminism och arbetsfientlig politik av Socialdemokrater och Vänsterpartister så ser vi vad Kommunistiska Partiet säger om saken.

I tiningen Proletären skrivs ” Samvetsfrihet innebär att varje enskild barnmorska kan göra sig till domare över kvinnor som är oönskat gravida”. Partiet tar inte bara avstånd från saken utan även från den rätt som finns för arbetare till samvetsfrihet. Visserligen blir det sant att enskilda personer kan ta makten i frågan om en kvinnas oönskade graviditet. Det är dock djupare fråga att ta ställning till om huruvida man bör som kvinna ha ansvar för graviditet eller ej så länge den inte blivit påtvingad. Och om man skall kunna använda abort som en typ av preventivmedel då man antingen varit oaktsam och inte använt till buds stående preventivmedel eller om dessa inte fungerat som de skall.

Kommunistiska Partier vill göra detta till en fråga om ”kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar”. De kallar de som motsätter sig detta för ”kvinnofientliga” då de i sin enfald faktiskt tror att det är detta som det är frågan om. Ingen har motsagt att kvinnor inte skall få bestämma över sina egna kroppar. Men abort är inte en fråga om kvinnornas kroppar. Det är en fråga om en annan människas kropp och liv. Skall man som kvinna ha rätt att bestämma över sig så kommer även ett ansvar att skydda sig mot graviditet och om hon ändå blir gravid ta ansvar för sina gärningar och ta emot det barn hon varit med och avlat fram.  Vi vill inte med detta säga att fadern på något sätt är ansvarsbefriad. Det åligger honom lika stort ansvar i frågan.

Vidare kallas Ellinors argument för ”dravel” i Proletären, med argumentet att ingen har tvingat henne att ta arbetet som barnmorska så ingen har indirekt tvingat henne att utföra aborter.

Givetvis är det så. Men yrket som barnmorska är för många lockande då det handlar om att förlösa nytt liv till världen.  Att få hjälpa mödrar att på ett säkert sätt få sina barn. Det är sällan någon väljer yrket för att de vill utföra aborter. Att göra just detta, aborter är raka motsatsen till vad den huvudsakliga sysslan är för en barnmorska.

De menar också, enlig uppenbar egen analys, att det inte handlar om vårdpersonalens rättigheter utan om att ”nagga den svenska abortlagstiftningen i kanten”. Må så hända men Kommunistiska Partiets egna ställning i frågan går emot deras roll som arbetsparti som de offrar i förmån för sin egna inställning till abortfrågan och lagstiftningen om detta.

Vi ska inte här gå vidare med vår inställning i abortfrågan och argumentera för den utan det lämnar vi till framtiden. Dock vill vi säga att det Ellinor gör är ett politiskt ställningstagande genom att åberopa de lagar som finns och stå för vad hon anser är rätt och riktigt enligt etik och moral. Om fler gjorde det när arbetsköparna dikterar vad som skall och inte skall göras vore det en situation med mer arbetarmakt och ett mer humant samhälle. Men här ser (K) förbi detta och förblindas av sin numera liberala insvängning och bekännande till den sk. ”feminismen” som man klargjorde härom året, vilket  för övrigt ledde till att partiets egen grundarna valde att lämna partiet helt.
Källa:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rxp93/barnmorskan-forlorar-i-ad

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KgJJy/svensk-barnmorska-vagrar-abort–far-pengar-fran-kristen-organisation

http://www.proletaren.se/inrikes-socialt/sveriges-mesta-abortmotstandare

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s